maanantai 28. toukokuuta 2012

Foccaccia-leivän resepti

Jauhopeukaloille tekemistä.
Varoituksen sana: Tämä vie aikaa, älä aloita leivontaa nälkäisenä vaan tee kaikessa rauhassa jonkin muun puuhan sivussa.

Viime perjantain kreikkalaisessa illassa tarjosin foccaccia-leipää vaikka se ei mitään kreikkalaista alkuperää olekaan. Se vaan sopi mauiltaan mukaan menuun. Tässä sen resepti:


  • 2,5dl lämmintä vettä
  • 1/2 pussia kuivahiivaa
  • 1tl sokeria
  • 1tl suolaa
  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • 1dl öljyä esim. aurinkokuivattujen tomaattien purkista (osa menee taikinaan, osa leivän voiteluun)

Valinnaisena täytteenä:
  • 4-6 aurinkokuivattua tomaattia silppuna
  • reilu kourallinen basilikanlehtiä silppuna


Kaada lämmin vesi leivontakulhoon. Lisää sokeri, kuivahiiva sekä 2dl jauhoja. Sekoita hyvin löysäksi liemeksi. Peitä kulho liinalla ja nosta se vedottomaan ja lämpimään paikkaan noin 15min. Laitan tällaiset kohotettavat leivottavat yleensä mikroaaltouuniin, sinne ei veto pääse.



Kun hiiva alkaa toimia ja liemi kuplia voi sekoittaa siihen loput jauhot, suolan, 1/2 dl öljyä sekä täyteaineet. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan jotta saat hyvän sitkon. Sitten sipaise tilkka öljyä pintaan ja nosta taikina takaisin sinne vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi n.30-60min.




Taikinan kohottua laita uuni päälle 200 asteeseen. Jauhotetuin käsin vaivaa taikinasta paistoastiasi täyttävä laatta. Käytin lasagnevuokaa jonka voitelin vuokaspraylla, öljykin käy. Painele taikina vuokaan ja jätä liinan alle vielä kohoamaan siksi aikaa kun uuni lämpenee.



Uunin ollessa valmis töki parilla sormella leipään monttuja. Sudi loput öljyt taikinan pintaan ja rouhi reilusti suolaa päälle. Sitten leipä uuniin paistumaan noin 20-30min uunisi tehosta riippuen. Valmis leipä on kullanruskea ja kumahtaa sitä kopauttaessa.






Nosta valmis leipä vuuasta hetkeksi ritilän päälle jäähtymään ja hengähtämään ennenkuin käyt sen kimppuun!


Vinkki: täytteenä voit käyttää myös silputtuja oliiveja, rosmariinia tai vaikka valkosipulia. Tee leivästä oman makusi mukainen.

2 kommenttia:

  1. Oi NOMNOMNOMNOMNOM tällaista on ehkä pakko kokeilla. Olin ennen konditoriassa töissä ja kaikki ihanat leivosunelmat jäi ihan kuolailussa kakkoseksi kun leipuri teki yrteillä maustettua ja merisuolalla viimeisteltyä focacciaa, TÄYDELLISYYTTÄ!

    http://poptartdame.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä! Todellakin se merisuolalla viimeistely on must.

    VastaaPoista

Hei, anna äänesi kuulua ja jätä kommentti!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.