keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Maitoparran puheenvuoro

Got milk? Viikset sain hörpättyäni maatiaismaitoa suoraan termarista, jossa maidon pinnalle oli muodostunut ohut kalvo. Got milk -kampanjan kuvissa lienevät käyttäneet piimää tai meikkiä...

Viikset sen kertovat, maidosta on kyse.
Lauantaina herätyskellomme soi jo seiskalta (mikä on vääryys vapaapäivänä...) sillä automme starttasi jo klo 8.15 suuntana Ahlman ja tarkemmin Ahlmanin maitobaari. Siis baariin lauantaina, jo aamusta. Tarjolla oli maatiaislehmänmaitoa 1/€ litra, eli sopuhintaan. Noviiseja baarissa kun olimme, meidän eripari termarimme täyttyivät liikaa ja maitoa piti vähän tasata että saimme korkit kiinni. Muilla baariin eksyneillä oli asianmukaiset tonkat mukanaa... vähän nolotti mutta hällä väliä. Kyseinen baari tarjoilee asiakkaita vain kolmen vartin ajan (8.30-9.15), ei siinä ehdi turhia murehtimaan. Maidot saatuamme poikkesimme myös Ahlmanin Tilapuotiin. Puodista mukaan lähti erittäin muhkea (siitä riitti kahdelle!) korvapuusti, jogurttia ja aivan taivaallista munajuustoa.

Siihen maitoon...
Meillä normaallisti juodaan Valion tai Ingmanin ykkösmaitoa, sillä ykkösessä on maku ja rasvaprosentti kohdallaan. Tämä maatiaislehmänmaitokokeilu tehtiin pelkästä uteliaisuudesta ja lähituotannon tukemisen ajatuksesta. Mitä sitten saimme eripari termareihimme? Yhteensä kaksi litraa täysin käsittelemätöntä +3 asteiseksi jäähdytettyä maitoa, joka maistui hyvälle.

Kevytmaidon tyyppisena siinä on rasvaa enemmän kuin normaalisti juomassamme ykkösessä, mutta se ei haitannut. Maatiaismaitoa olemme juoneet sellaisenaan, kaakaossa, kahvissa ja lämmitettynä maitokahvissa. Murojenkin kanssa sitä on nautittu. Emme ole laktoosiongelmaisia, mutta tiedän maito-ongelmaisten serkkujeni hörppivän tuota maatiaismaitoa -ongelmitta! Jos maitoasiat rupesivat kiinnostamaan niin hopi hopi Ahlmanin maitobaariin, sillä se on auki arkisin iltavirkuillekin sopivaan aikaan klo 17.30-18.15.

Meikäläinen muuten nautiskeli yhtenä aamupäivänä todella hyvät maatiaismaitokahveet...

Mutteri yhdelle janoiselle tai kahdelle kiireiselle. Huomatkaa ryönäinen kuluneisuus pannussa....

Maidon lämmitän kuumaksi mikrossa, sitten vaahdotan ja maustan oman makuni mukaan...yllätys pähkinällä!

Maatiaismaito vaahdottui ok, mutta ei niin sakeaksi ja kovaksi kuin esim. ykkönen.

Valmista tuli. Kuppi kuumaa maitokahvia, aah.

Kuinka teille maito maistuu? Sellaisenaan vai ei ollenkaan?Ps. Kauhaa ja rakkautta -blogia pitävä Eeva Kolu myös taannoin mietiskeli maitoasioita, jos kiinnostaa...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, anna äänesi kuulua ja jätä kommentti!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.