Alun perin minun piti julkaista tämä teksti jo pari viikkoa sitten, mutta se hetkellisesti unohtui tietokoneen syövereihin. Eilen aamulla törmäsin Punavuorigourmetin blogissa tähän ja muistin näpytelleeni aiheesta "muutaman" sanan...
Ravintola C:n lounaalla nautittu jälkimakea leivos keväältä 2011. |
”Suttukuvat ärsyttävät ravintoloitsijaa”, huusi pari päivää viikkoa sitten Taloussanomien otsikko. Kuvista ja ravintoloista kiinnostuneena jatkoin
lukemaan koko jutun, vaikka en todellakaan ole se perinteinen Taloussanomien
lukija. En edes oikein muista miten eksyin alunperinkään Taloussanomien
sivuille? Mutta nyt siihen artikkeliin.
Voi kuinka tunteet ja ajatukset voivatkaan heittelehtiä
yhden lehtijutun takia. Lyhyesti ja kärjistäen referoiden jutussa puhutaan
siitä kuinka ahkerasti ravintola-asiakkaat nykyään räpsivät annoksistaan kuvia
someen. Tästä johtuen osaa ravintoloitsijoista ärsyttää se, että
heikkolaatuisia kuvia heidän annoksistaan päätyy arvosteltavaksi nettiin, osaa
huolettaa taas muiden asiakkaiden yksityisyyden ja ruokarauhan säilyttäminen
siinä salamaräiskeessä… niin ja ulkomailla ollaan jo tietenkin asiassa edellä
ja ollaan kielletty kuvaaminen huippuravintoloissa kokonaan.
Inezin churroja kesältä 2011. |
Chez Dominicin lounaan alkupala-annos talvelta 2011. |
Itse kuulun niihin jotka tottakai kuvaavat lähes aina
ruokansa ravintolassa. Mutta ilman salamaa!
Miksi teen näin?
Ruoka on minulle harrastus. Kuvaanhan kotonakin
valmistamiani annoksia, miksi en siis kuvaisi ulkoruokintahetkiä. Tapanani ei
kuitenkaan ole elvistellä facessa, että ”kattokaa missä kävin syömässä”, vaan kuvaan
tallentaakseni muistoja.
Sitähän se valokuvaaminen ylipäätänsä on, asioiden ja
hetkien tallentamista. En käytä kuvatessani salamaa sillä mielestäni se tappaa
kaiken elävyyden ja ulottuvuuden ruoka-annoksesta. Puhumattakaan siitä kuinka
salaman välähdys varmasti häiritsisi kaikkia muita samassa ravintolassa olevia
(tässä kohtaa ymmärrän hyvin artikkeliin kommentoivia ravintoloitsijoita).
Kuvaan annoksia jotta muistaisin myöhemmin mitä söin, missä, koska ja kenen
kanssa.
Toistaiseksi paras nauttimani pala porkkanakakkua, paikkana Islanti Mokka-Kaffi keväällä 2011. |
Ulkomailla turistina ollessa tähän annosten kuvaamiseeni on yleensä
suhtauduttu ymmärtäväisesti. Tarjoilija tai hovimestari on jopa hyvin usein
huomattua kameran (pienen pokkarini) kädessäni tarjoutunut ottamaan minusta ja
seuralaisestani yhteiskuvan, jotta saisin muiston kyseistä
ravintolakäynnistämme. Suuri osa näistä kuvista jää yksityisiin
loma-albumeihin, osa tulee julkaistua jossain käyttämistäni sosiaalisen median
sovelluksessa. Koitan kuitenkin pitää jonkinlaista laadunvalvontaa
julkaisemieni kuvien kanssa, niin ettei niissä pahemmin näkyisi muita
ravintolan asiakkaita ja että ruoka olisi edukseen kuvissa.
Ravinteli Berthan jälkkäri keväällä 2012 nautitulta illalliselta. |
Käsitän ravintoloitsijan ärtymyksen kun netissä pyörii
suttuisia kuvia ravintolan annoksista, mutta mielestäni suttuiset kuvat
kertovat myös oman tarinansa. Kuten sen, ettei niiden ottaja ole kovin taitava
kuvaaja. Jos väritasapaino on kuvassa lähtökohtaisestikin pielessä, niin kyllä
katsoja ymmärtää ettei se peruna oikeasti ollut harmaa.
Enemmän minua
kummastuttaa se, kuinka huippuravintoloitsija itse julkaisee ravintolansa
facebook-sivuilla annoksistaan itse ottamiaan suttuisia kännykkäräpsyjä. Tähän
törmäsin samana aamuna netissä pyöriessäni ennen sinne Taloussanomiin eksymistäni. Tästä aiheesta voisin jauhaa vielä pidempäänkin, mutta eiköhän tässä tullut jo kerrottua ne oleellisimmat seikat.
Nyt heitän pallon teille arvoisat lukijat:
Sana on vapaa kommenttiboxissa teidän mielipiteillenne, kokemuksillenne ja havainnoille tästä Taloussanomien mukaan (vain?) "hipsterien" harrastamasta ravintolakuvaamisesta.
Eipä tule pahemmin käytyä ravintoloissa täällä Suomessa. Ulkomailla tulee taas kuvattua kaikki ravintola-annokset.
VastaaPoistaTulipa mieleen, että yhdessä opiskelijaravintolassa on kielletty kuvaaminen. Niitä kieltolappuja on pitkin seiniä niin paljon ettei vaan kukaan erehdy vahingossakaan räpsäisemään kuvaa. Miksiköhän... Varmaan siksi, että siellä on muutenkin ruoka usein aika luokatonta (ja todella halpaakin) eivätkä halua "julkisuuteen" :D
Aikas mielenkiintoista!
PoistaTästä muistui mieleeni koululaisten "prinsessaruokailut" joista oli iltapäivälehdissä juttua jokin aika sitten. Niin ja taisi Ruotsissa olla joku 8v. pikkutyttö kuvannut kaikki syömänsä kouluruuatkin... mitä isot edellä sitä pienet perässä?