tiistai 26. maaliskuuta 2013

Yllätyksellisiä munia iltapalaksi

Huomasin juuri ettei tänne ole kauheasti viime aikoina tullut ruokajuttuja laitettua jos tuota venäiläisteemaista illallista ei lasketa.
Noh, korjataan asia välittömästi ja yllätyksellisesti. Ajankohtaan kuuluvasti pääraaka-aineena tietenki kananmuna kun pääsiäistä tässä pian vietetään, eli olkaa hyvä tässä resepti helppoakin helpompiin yllätysmuniin:


  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl kermaa tai maitoa (kumpaa sattuu jääkaapista löytymään)
  • suolaa & pippuria

+ yllätystäyte ( pieni määrä pekonia, pinaattia, juustoa, mitä ikinä kaapista löytyy ja mistä tykkäät)
+ öljyä tai voita kupposten voiteluun,
+ pari siivua paahtoleipää tarjolle.

Iltapalaksi sopiva yllätysmuna valmistuu yllättävän helposti.


Aloita kiehauttamalla vettä vedenkeittimellä ja napsauttamalla uuni päälle lämpiämään +190 asteiseksi. Voitele öljyllä tai voilla pienet uunin kestävät kupposet (n.2dl vetoiset sellaiset) aseta ne esim. lasagnevuokaan. Laita kupposten pohjalle yllätystäytettä, 1 rkl kermaa tai maitoa ja sitten riko koko komeuden päälle kananmuna varovasti rikkomatta keltuaista. 

Kaada kiehauttamaasi vettä lasagnevuokaan niin että kupposista noin puolet on veden varassa ( eli kypsennys tapahtuu vesihauteessa), sitten uunin lämmettyä laitat varovasti vuuan uuniin keskitasolle noin. 10-15min. paistumaan. Mitä pidempi paistoaika sitä hyytyneempi lopputulos.

Mausta suolalla ja pippurilla kypsä yllätysmunasi. Minä käytin täytteenä kuutioitua balkaninmakkaraa ja koristeena kuivattua ruohosipulia. Tein myös sen virheen että annoin kuppojen olla vielä uunin jälkeen hetken (5min!) siinä vesihauteessa ja kypsyminen meni vähän yli... tarkoitushan olisi että keltuainen olisi vielä hieman juoksevaa ja siihen sitten voi dipata paahdetusta leivästä leikattuja suikaleita.


Mutta virheistä pitääkin oppia, ensi kerralla sitten siirrän kupposet heti uunista tarjolle. Sen verran helpot valmistaa nämä oeufs en cocottenakin tunnetut yllätysmunat olivat että pääsivät samantien suosikkiruokieni listalle.



Kokeilkaapas ja kertokaa vinkkinne yllätystäytteeksi.



2 kommenttia:

  1. Tosi kiva idea, ei ole tullut muuta väännettyä munista uunissa kuin espanjalaistamunakasta.

    VastaaPoista
  2. Munkin on pitänyt tehdä tätä iät ja ajat sitten, mutta jotenkin olin mieltänyt kauheen vaikeeksi sen vesihauteen takia. Helpoksi kuitenkin kokeilussa osoittautui ja siitä kivaksi että yllätystäytteeksi voi laittaa sitä mitä kaapista sattuu löytymään.

    VastaaPoista

Hei, anna äänesi kuulua ja jätä kommentti!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.