perjantai 19. elokuuta 2011

Matkakuumeen noustessa

Hahaa! tänään on ollut hyvä päivä.
Alku oli kankea kellon herättäessa jo viideltä. Töissä hommat luistivat kuitenkin siihen malliin että pääsin lähtemään kotiin 2h etuajassa. Ylimäiräisen ajan käytin lenkkipolulla korvienväliä puhdistaessa viikon ja viimeviikonlopun shaibasta. Sitten olen käynyt kaupassa, pessyt pyykkiä, leiponut sämpylöitä ja päivittänyt lempibloggaajieni päivitykset (lisää listan väijymistäni blogeista jossain vaiheessa kyllä sivupaneeliin, jos sellainen ketään kiinnostaa...). Ja nyt olen oma jutun äärellä. Ajattelin tässä matkakuumeen kourissa hieman palata taannoiseen (4viikkoa sitten) Bilbaon matkaan. Matkaseurana oli oma äiti. Edellisestä äiti-tytär reissusta olikin vierähtänyt sellaiset 9 vuotta (oltiin vuonna 2002 Gardajärvellä Italiassa). Tällä kertaa roolini oli toimia matkan johtajana/oppaana sillä olin tutustunut Bilbaoon jo vuotta aiemmin. Otin roolistani hieman stressiä etukäteen, mutta matka sujui kokonaisuutena hyvin, eikä suurempia kommelluksia sattunut. Säälle en mitään voinut se oli mikä oli, siis vaihteleva. Jos aurinko olisi viitsinyt paistaa enemmän olisi mukaan pakatuille bikineillekin ollut käyttöä muutenkin kuin olla painona matkalaukussa. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa joten annan kuvien puhua siitä mitä Bilbaon matkamme piti sisällään.

Booking.comista varatessa sain meille sen viimeisen vapaan huoneen. Siinä oli parisänky. Parasta oli päästä oman äidin kainaloon nukkumaan joka ilta. Oikeasti nukuin tosi hyvin koko loman ajan. Onneksi huoneemme oli rauhallisen sisäpihan puolella, julkisivun puoli olisikin ollut rauhattomampi parin vilkkaan ravintolan johdosta. Käytiin itse (mekastamassa) syömässä/juomassa molemmissa...

Tässä se "pahamaineinen" julkisivu. Hotelli Iturrienea Ostatua on oikeastaan luokiteltu Bed & breakfast paikaksi. Huoneet ovat pieniä, mutta sympaattisesti ja yksilöllisesti sisustettuja. Jos majoittuminen maksaa 60euroa yöltä ei tule odottaakkaan mitään Hiltonia, vaikka välillä huomaa ihmisten ajattelevan niin, ainakin palautekirjoitusten perusteella mitä Trip Advaisorista on tullut luettua.

Bilbaossa ykkösturisti juttu on Guggenheim museo. Se on vaan niin hieno, ainakin mun mielestä. Käytiin katsomassa sisältäkin, eli näyttelyt, jotka oli...modernit. Pidän taiteesta ja mielestäni olen sen suhteen avarakatseinen, mutta oikeasti nykytaide menee multakin välillä yli hilseen. Esimerkiksi näyttelyyn kuului huone/luolasto joka oli paketointiteipillä vuorattu/päällystetty katosta lattiaan. Joo se on taidetta se.

Itse Guggenheimin museon lisäksi nähtävyyksiin kuuluvat museon ulkopuolelta löytyvät veistokset kuten tämä "Maman" eli äiti hämähäkki.

Äiti -nimi selittyy ehkä näistä munista joita veistos pitää sisällään. 

Toisella puolella museota vartioi Puppy, eli tuttavallisesti pentu. Kukkaistutusten värit vaihelevat sesongeittain. Ai ainakin tällä kertaa kukat olivat erilailla kuin vuosi sitten. Mene ja tiedä. Joka tapauksessa tässä oli aina joku poseeraamassa pennun kanssa.

Guggenin lisäksi Bilbao on erilaisia siltoja nähtävänä ja koettavana. 

Tämä silta vei paikalliselle yliopistolle.

Tälle riippusillalle piti matkata metrolla. Itse joen ylitys kestää alle minuutin. Autotkin pääsevät kyytiin. Jos ei ole korkeanpaikankammoinen kuten allekirjoittanut, voi ylityksen tehdä myös ylärakenteissa/ilmoissa kävellen.

Siltojen ja museoiden lisäksi Bilbaosta löytyy mun mielestä hauska sekoitus uutta ja vanhaa värikästä rakennuskantaa.  

Suihkulähteitä ja erilaisia veistoksia on keskusta-alue pullollaan. Kivoja virkistysalueita/puistoja oli myös kiitettävästi.  Hienoa oli se että joen rantaa pääsi kulkemaan tai aamuisin lenkkeilemään leveätä kävelykatua pitkin. Levähdystä ja maisemien katselua varten oli kuitenkin muistettu laittaa reilusti penkkejä - niitä saisi Tampereellekin tuoda pari lisää kosken rantaan.

Ruokakin oli reissussa hyvää ja sitä oli aina riittävästi. Kuten oli myös juotavaakin. Tämä kuva on Guggenheim bistron lounasmenuun yhdestä alkupalasta. Varoituksen sana: menuun kuuluu myös viini. Äiti tilasi punaviiniä ja minä valkoviiniä. Saatiin molemmat sitten ihan kokonaiset pullot...että sellainen lounas.

Viimeisenä iltana nautittiin txakolit (nuori valkoviini) vanhan kaupungin Plaza Nuevalla. Se oli sellainen sisäpiharakennelma jossa oli mm. useita ravintoloita.

Tässä oli tällainen pikku pläjäys meidän kuuden päivän reissusta, josta vietettiin yksi päivä läheisessä San Sebastianissa. Siitä voisin tehdä vielä oman sepustuksen. Bilbao sopii kaupunkimatkailusta pitäville. Joenrantaa pitkin kulkiessa näkee jo ne olennaiset nähtävyydet 45min aikana (riippuen kävelytahdista). Lopun aikaa voi seilata keskustan halkasevan Gran vian kaupoissa tai lähteä metrolla lähikaupunkeihin kuten Portugaleteen missä on se riippusilta. Sillan ylityksen jälkeen voi mennä Getxon kaupunkiin tai jatkaa joenvartta pitkin rannalle köllöttelemään. Viisiitti San Sebastianiin onnistuu bussilla, jos ei auton vuokraus kiinnosta. Me otettiin bussi ja sillä kulkeminen/lippujen ostaminen oli kohtuu helppoa kahdelta ei espanjaa tai baskia puhumatomalta naisihmiseltä. Jos kiinnostusta Bilbaota kohtaan heräsi sillä puolella ruutua niin kysyä saa lisää. Suoria lentoja ei ainakaan tällä ajankohdalla Suomesta ollut Bilbaoon. Me lennettiin Helsingistä Frankfurtin kautta. Eli pikaista viikonloppuvisiittiä kaavailevien tulee varautua siihen että pelkkään matkantekoon menee melkein puolipäivää jos ei saa todella nopeita vaihtoja lennoilleen.
Matkailu avartaa ja ihan omasta kotikaupungistakin löytää uusia juttuja jos vaan viitsii lähtee tutuilta poluilta vähän sivuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, anna äänesi kuulua ja jätä kommentti!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.